Varför du behöver en VPN-och hur man väljer den rätta

På Internet vet du aldrig vem som tittar. Så kanske du bör anta att det är alla: hackare, Google, din Internetleverantör, personen bredvid dig på Starbucks. Ögonen finns överallt.

Ditt bästa försvar? Kamouflage. Genom att använda ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, kan du hålla din aktivitet och data mycket säkrare. När de används mest för distansarbetare att komma åt sina kontorsnätverk, har VPN blivit ett verktyg som fler och fler människor använder-eller bör använda. En VPN kan skydda dig från snooping hackare på offentliga Wi-Fi-nätverk på platser som flygplatser eller kaféer, och även hålla dina tjänsteleverantörer från att komma åt och sälja din surfning och app-användning data.

Du behöver inte det på hela tiden om du inte är Jason Bourne eller om allt du gör är klassificerat. Om du är noga med att använda säkra webbplatser och appar behöver du inte aktivera det under dessa tider. Och eftersom Netflix, Hulu och andra streamingtjänster ofta blockerar VPN, lämnar du antagligen din av som standard.

Men sekretess betyder mer när kommunikationen involverar känslig hälsa, familj eller ekonomiska frågor. I de här sakerna, den er bättre till vara alltför försiktig och vända på den VPN — rättvis klickande och försvinner från syn.
En säker linje

Föreställ dig att du är i ett kafé, ansluter till sitt öppna Wi-Fi-nätverk för att få lite arbete gjort medan du smuttar på en smutsig Chai. När du surfar, allt du gör är att skickas via caféens router, som alla i det kaféet kunde titta. Det är chockerande lätt för en hacker att utnyttja ett offentligt nätverk och fånga bitarna flyter genom den. De kan även injicera skadlig kod på din enhet genom att fånga din Internet-trafik innan den kommer tillbaka till din maskin.

Om du däremot slår på ett VPN innan du börjar surfa, kommer din aktivitet att vara mycket bättre skyddad. En VPN skapar en “tunnel” mellan din dator och den tjänst du ansluter till, med hjälp av dess programvara för att göra din anslutning direkt och privat. När tunneln är etablerad krypterar en VPN alla data som skickas till dig och tar emot från dig genom tunneln. Även om Coffee-Shop hackare bestämde sig för att snoka på dina data, skulle de inte se något de skulle förstå.

Eftersom din VPN-leverantör faktiskt har åtkomst till Internet för dig får webbplatserna du besöker inte korrekt identifierande data som din plats eller IP-adress. Oavsett var du är, kommer Internet att se din trafik som kommer och går från vad VPN du använder. När jag slår på min VPN i San Jose, Calif, min IP-adress hoppar till Newark, NJ lycka till att hitta mig.

Denna typ av lokalisering har varit nyckeln till uppkomsten av VPNs. David Gorodyansky, VD på populära VPN Maker AnchorFree, säger företagets Hotspot Shield VPN ser ofta stora spikar i användning under uppror i länder som Turkiet och Egypten, eftersom verktyget tillåter användare att komma åt webbplatser som är blockerade i landet. Men även i dagligt bruk, kan det vara ett sätt att folie marknadsförare och ibland få förmåner som billigare flygbiljetter, eftersom flygbolag och andra leverantörer kan använda din plats och profil för att fastställa priser.

Med hjälp av en VPN betyder inte att du kan undfly alla andra bra säkerhetsrutiner, förstås. Du bör fortfarande ange starka lösenord och ändra dem ofta, använda multifaktorautentisering, åtkomst säkra HTTPS-webbplatser, och allt annat du normalt gör för att hålla dig säker på nätet. Om du besöker en skuggig webbplats och ger den dina kreditkortsuppgifter, kan din VPN inte stoppa dig.

Du bör vara noggrann när du väljer en VPN också, eftersom även om andra webbplatser inte kan ta reda på var du är eller vad du är upp till, kan din VPN-leverantör. Oavsett vilken du väljer så placerar du din tro på företagets förmåga att hålla din verksamhet privat. Vissa VPN-tillverkare lovar att bara lagra viktiga data, men det ordet används ofta löst. Andra säljer dina data, försöker göra reklam dollar. Du vill ha ett VPN som lagrar så lite av din information som möjligt-helst ingen alls.
Välja ditt Camo

VPN alternativ finns i överflöd, alla lovande mer eller mindre samma sak. Och om allt du bryr dig om är att undvika flygplatsen eller Coffee-Shop Snoop, de flesta kommer att tjäna dig. Men några enkla regler hjälper dig att begränsa området avsevärt.

Du vill ha ett VPN som fungerar på alla dina enheter, inklusive din telefon. Och undvika AD-stödda VPN. De kan fungera som Facebooks FB-0,27% Onavo Protect app, som nyligen togs bort från Apples App Store eftersom det var att samla användarnas smartphone aktivitet.

“Ganska mycket alla VPN hävdar att de lagrar inga data,” säger David Walkiewicz, chef för test Research på AV-test, en oberoende IT-säkerhetsforskning företag med säte i Tyskland. Men i viss mån, tillägger han, “alla företag lagra data.”

Faktum är att företag ibland samlar in lite data men inte associerar det med dig. Andra gånger de samlar in massor av data och sälja den till annonsörer-eller sälja annonser mot den. Som en tumregel, om du kan tänka på en uppenbar anledning till varför ett företag skulle använda dina data, det förmodligen är.

Mr Walkiewicz ledde nyligen en jämförande studie av populära VPN-produkter och plockade en handfull bästa alternativ. Hotspot Shield Elite från AnchorFree, som kostar mellan $3,50 och $13 en månad, gjorde bra över hela linjen. (AnchorFree beställde studien, men Mr Walkiewicz säger att inte ändra resultaten.) Av-test team lovordade också privat Internet Access, en särskilt Anonymitet fokuserad produkt från London Trust media som kostar mellan $3 och $7 en månad; NordVPN, ett funktionsrikt alternativ för $7 till $12 i månaden; och Freedome VPN, ett enkelt och säkert alternativ från F-Secure FSC1V 1,34% som kostar ca $4 till $7 i månaden.

Dessa produkter är alltmer en del av bredare säkerhet sviter, som också kan hjälpa lagra lösenord och blockera skadliga webbplatser. Dashlane, som började som en Password Manager, innehåller nu ett VPN som drivs av AnchorFree. Liknande McAfee-Powered Tech är inbyggd i de senaste Samsung smartphones också, erbjuder en liten mängd gratis användning innan laddning $1 en dag eller $2 en månad. Router Maker Eero innehåller en VPN från IptvKing.se som en del av sin $99 årliga Eero plus plan, som gör att använda en VPN hemma ännu enklare eftersom det händer i routern. Den bästa VPN är den du faktiskt kommer ihåg att använda.

Tänk på en VPN som gardiner i ditt hus. Oftast är de öppna, ljuset strömmade in, men när du behöver dem stängda du är glad att de är där. När vi spenderar allt mer av vårt liv och arbetar online, behöver vi ett sätt att stänga gardinerna när som helst. Med en bra VPN, allt som tar är en kran.